Босилекът се за почти всички видове италианска паста, за ястия и сосове

...
Босилекът се за почти всички видове италианска паста, за ястия и сосове
Коментари Харесай

Наричат я царска билка, природен антибиотик е, хората я ползват от древни времена

Босилекът се за съвсем всички типове италианска паста, за ястия и сосове с домати, за доматени супи, за риба и морски деликатеси, за месни ястия и още доста други. Sofia24.bg ще ви опише какво е значимо да знаете за тази билка, която става все по-популярна и у нас. Думата  " босилек " идва от гръцки и значи царски. Той е пренесен от Персия. В Египет се е употребявал за балсамиране на мумиите, а в Рим той е бил знак на влюбените. Римляните са посявали босилек единствено откакто са правили заклинания за плодородност на почвата. В Мексико се е считало, че в случай че носиш клонче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а обичаният човек ще ти е постоянно правилен.

В наши дни е потребен за стомаха. Помага и при нарушавания в нервната система, магарешка кашлица, главоболие, астма, колики, настинки. Босилекът е естествен антибиотик, който има антибактериално, противогъбично и дезинфекциращо деяние. В Индия билката се употребява за обичайно лекуване на тресчица и се нарича тулси - несравнима. Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо деяние. Външно се употребява за налагане при кожни обриви и отоци.

Когато готвите би трябвало да го прибавяте към ястието най-после, тъй като ще загуби аромата си. От него се подготвя фамозния италиански сос песто. Любопитно е, че вирее добре и в саксии или сандъчета. На двора пък доста добре се " усеща " в компанията на домати. Вирее доста добре сред тях. На би трябвало да му е слънчево.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР